Przepis Rafała Koziorzemskiego - Drożdżówka z rabarbarem i lodami lawendowymi
Składniki:
Drożdżówka:
1 kg mąki
100 g drożdży
500 ml mleka
3 jajka
1 i 1/4 szklanki cukru
125 g miękkiego masła
1/4 szklanki oleju
Rabarbar:
1 kg rabarbaru
200 ml soku z czarnego bzu
50 ml soku z cytryny
80 ml miodu
Beza włoska:
220 g cukru
80 ml wody
3 białka
Syrop lawendowy:
150 ml cukru
150 ml wody
2 łyżki suszonej lawendy
Lody lawendowe:
500 ml śmietany kremówki
10 żółtek
180 g syropu lawendowego
200 ml mleka
50 ml soku z limonki
Przygotowanie:
Drożdżówka: Mleko podgrzewamy z cukrem. Odlewamy około pół szklanki do innego naczynia, dodajemy drożdże i 2-3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mleka z masłem gotujemy. Wrzące wlewamy do miski i mieszamy, dosypując połowę mąki. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, a następnie zaczyn, dosypujemy resztę mąki. Ciasto nadal mieszamy. Kiedy wszystkie składniki połączą się, nakrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez chwilę, podsypując mąką. Przekładamy do formy o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy w 180C około 45 minut. Gdy drożdżówka wystygnie, wycinamy dowolny kształt na wysokość około 1,5 cm i sparzamy z obu stron na brązowym maśle, aby była chrupiąca.
Rabarbar: Obrany rabarbar umieszczamy w worku próżniowym i wlewamy sok z bzu, cytryny i miód, następnie zamykamy w pakowarce próżniowej, wysysając maksymalnie powietrze. Rabarbar gotujemy w 90C 8 minut, następnie umieszczamy worek z rabarbarem w lodzie z wodą. Wyciągamy i kroimy w określony kształt. Układamy na drożdżówce.
Beza włoska: Cukier z wodą gotujemy do momentu osiągniecia 120C. W tym czasie ubijamy białka na sztywno, cienkim strumieniem zaparzamy je i mieszamy na średnich obrotach bezę do momentu wystudzenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego.
Syrop lawendowy: zagotowujemy i zostawiamy do naciągnięcia.
Lody lawendowe: Łączymy śmietanę z syropem, zagotowujemy i zalewamy stopniowo żółtka połączone z limonką, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy mleko i przecedzamy przez sito, wlewamy do pojemników paco jet i zmrażamy w -17C. Następnie mielimy w paco jet.