Sałatka z wątróbek dorszowych z ogórkiem kołobrzeskim

Sałatka z wątróbek dorszowych z ogórkiem kołobrzeskim

Składniki:

80 g wątróbki dorszowej

30 g ogórka kołobrzeskiego

5 g cebuli

3 g kaparów

3 g kopru

50 ml oleju rzepakowego

1 cytryna

5 g kiełków słonecznika

Przygotowanie:

  1. Wątróbki dorszowe konfituj w oliwie rzepakowej z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego i czosnku.
  2. Ogórka kołobrzeskiego pokrój w paski, cebulę w piórka.
  3. Dodaj posiekane kapary, koper i kiełki słonecznika.
  4. Przypraw solą, pieprzem.
  5. Całość skrop sokiem z cytryny i oliwą rzepakową.
  6. Sałatkę połącz z wątróbką dorszową.

autor: Andrzej Jakomulski

fot. Robert Gauder