Sernik z jogurtu typu greckiego

Sernik z jogurtu typu greckiego

Składniki:

  • 2 szklanki erytrytolu
  • 8 jajek
  • 4 opakowania jogurtu typu greckiego po 400 g
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 łyżeczka esencji z wanilii
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Żółtka ubij z jedną szklanką erytrytolu, następnie dodaj wanilię, jogurt grecki i zmiksuj.
  3. Do masy dodaj budyń oraz wlej olej. Mieszając połącz wszystkie składniki.
  4. Białka ubij ze szczyptą soli, a następie wsyp pozostały erytrytol. Zmiksuj.
  5. Gotową pianę delikatnie przełóż do miski z jogurtem, a potem ostrożnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  6. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę.
  7. Piekarnik nastaw na 180°C i piecz sernik przez 60 minut. Po upieczeniu otwórz drzwiczki w piekarniku i pozostaw ciasto w środku do całkowitego ostygnięcia.

autor: Sebastian Cichy