Szarpana gęsina/ muffin angielski /jajo sadzone
Składniki:
Szarpana gęsina:
- udo z gęsi konfitowane przez 10h w temp. 75?
- sos sojowy
- cynamon, imbir, estragon
- sól, pieprz
Muffin angielski:
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży instant
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
- 450 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- kaszka kukurydziana lub kaszka manna do oprószenia
Jajo sadzone:
- 1 jajo
- łyżka masła
- sól
Sposób przygotowania:
Szarpana gęsina:
- Poszarpane mięso z uda gęsi przesmażamy na patelni, dodając sos sojowy, szczyptę cynamonu, imbiru oraz estragon.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
Jajo sadzone:
- Rozpuszczamy masło, następnie wbijamy jajo.
- Zmniejszamy ogień i smażymy do czasu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą.
Muffin angielski:
- Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę. Dodajemy cukier, drożdże instant, a następnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut, aby mieszanina zaczęła się pienić.
- Wlewamy roztopione masło lub olej, wsypujemy mąkę i sól.
- Po wymieszaniu przenosimy ciasto na stolnicę i przez 5 minut zagniatamy, dodając tyle mąki, aby ciasto przestało przylegać do blatu.
- Następnie formujemy z niego kulę, przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
- W tym czasie posypujemy pergamin kilkoma łyżkami kaszki kukurydzianej lub kaszki manny.
- Gdy ciasto podwoi objętość, kilkukrotnie zagniatamy, a następnie dzielimy na 10 równych części. Formujemy z nich kulki, które po chwili przekładamy na pergamin i delikatnie spłaszczamy. Posypujemy z wierzchu kaszką oraz przykrywamy ręcznikiem na 20 minut.
- Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem. Wyrośnięte bułeczki podgrzewamy przez 9 minut pod pokrywką na małym ogniu, a następnie przewracamy je na drugą stronę i smażymy ok. 5 minut. Przyrumienione bułeczki przekładamy mięsem, jajem sadzonym i podajemy na ciepło.