Tatar z regionalnego pstrąga/jabłko/seler naciowy/ikra z pstrąga

Tatar z regionalnego pstrąga/jabłko/seler naciowy/ikra z pstrąga

Składniki:

100 g filetu z pstrąga

1 żółtko

15 g musztardy

100 ml oleju

cytryna, sól, pieprz

30 g cukru

10 g soli

ikra z pstrąga

30 g jabłka

20 g selera naciowego

musztarda francuska

Sposób przygotowania:

  1. Filet z pstrąga bez ości zamarynować w mieszance soli i cukru przez 3 minuty. Po tym czasie wypłukać pod zimną wodą i osuszyć.
  2. Z żółtka, musztardy, soku z cytryny i oleju zrobić majonez.
  3. Pokroić pstrąga w kostkę i doprawić majonezem, sokiem z cytryny i pieprzem.
  4. Jabłko i seler naciowy pokroić w kosteczkę i doprawić musztardą francuską.

Autor: Daniel Ottlik 

Autor zdjęcia: Patrycja Szuman