Tradycyjny rosół z kaczki
Składniki:
- makaron Lubella 5 jaj krajanka
- 2 udka z kaczki
- 1 cebula
- kawałek pora
- 4 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego lub ćwiartka selera korzeniowego
- 2 pietruszki
- pęczek natki pietruszki
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz ziarnisty
Sposób przygotowania:
- Rosół gotuj w pięciolitrowym garnku. Wlej do niego trzy litry zimnej wody, włóż udka z kaczki i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Następnie dodaj opaloną cebulę i pora. Można to zrobić nad palnikiem gazowym, na suchej patelni lub w piekarniku. Dodaj obrane warzywa, natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz łyżeczkę soli.
- W czasie gotowania zbieraj z powierzchni szumowiny, dzięki temu rosół będzie klarowny. Zupę gotuj jeszcze dwie godziny. Na koniec spróbuj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Kiedy rosół z kaczki jest prawie gotowy ugotuj makaron.
- Tradycyjny rosół z kaczki podaje z makaronem, pokrojoną włoszczyzną, kawałkami mięsa i natką pietruszki.
autor: Jakub Kuroń