Wege beza z kremem z philadelfi i pieczonej, białej czekolady z kruszonką z kaszy gryczanej

Wege beza z kremem z philadelfi i pieczonej, białej czekolady z kruszonką z kaszy gryczanej

Czas przygotowania: 180 minut

Poziom trudności: średni

Potrzebny sprzęt: mikser, waga kuchenna, dzbanek z miarką, łyżki, blacha do pieczenia, noże, miski patelnia, garnki

Składniki beza:

  • aquafaba (woda z cieciorki z puszki) 200 ml
  • cukier drobny 200 g
  • budyń śmietankowy lub waniliowy 1 1/2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka

Składniki krem:

  • biała czekolada 1 tabliczka
  • śmietanka 30% 200 ml
  • serek philadelfia 300 g
  • kasza gryczana 60 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • cukier kryształ 3 łyżki
  • masło 1 łyżka
  • świeże owoce do dekoracji (malina, borówka)
  • konfitura z czarnej porzeczki lub inna, dowolna około 12 łyżek

Sposób wykonania beza:

  1. schłodzoną aquafabe przelej do wysokiej miski, miksuj na wolnych obrotach przez około 2 minuty, a następnie zwiększaj obroty i miksuj łącznie 10 minut
  2. cukier kryształ połącz z budyniem
  3. do ubitej aquafaby dodawaj stopniowo (po łyżce) cukier i za każdym razem miksuj około 2 minuty
  4. gdy dodasz cały cukier miksuj na najwyższych obrotach przez 2 minuty dodając sok z cytryny
  5. gotową masę rozłóż na blaszce (na pergaminie) formując bezy
  6. piecz w rozgrzanym do 130 stopni piekarniku przez około 1,5 h
  7. po upływie czasu zostaw bezy w piekarniku nie otwierając aż ostygną

Sposób przygotowania krem:

  1. białą czekoladę pokrusz i rozłóż na blaszce (na pergaminie)
  2. piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku aż zacznie brązowieć
  3. następnie wyjmij, rozgnieć szybko widelcem na kruszonkę i wystudź
  4. schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, ubij na 50% następnie dodaj cukier puder i serek philadelfia - całość ubij na sztywna masę
  5. do masy dodaj ostudzoną kruszonkę z białej czekolady i delikatnie wymieszaj
  6. kaszę gryczaną ugotuj na 70% tak by była lekko twardawa, odcedź i osusz na ręczniku papierowym
  7. na patelni rozgrzej cukier aż zacznie delikatnie się karmelizować, dodaj osuszoną kaszę gryczaną, zamieszaj i dodaj zimne masło - całość ponownie wymieszaj
  8. kruszonkę rozłóż na pergaminie i wystudź
  9. na upieczone bezy wykładaj krem, dekoruj owocami i kruszonką z kaszy gryczanej

Przepis Marcina Sikory, kucharza Winiarni Zamojskiej