Wszystko wokół pszczoły
Składniki:
Piana jogurt-pierzga:
- 250 g jogurtu owczego
- 250 g śmietany 30 proc.
- 6 g pierzgi
- 30 g cukru
- 2 listki żelatyny
Lody propolis:
- 0,5 l mleka
- 1,5 l śmietany 36 proc.
- 100 g propolisu
- worek vac
- 2 l bazy propolis
- 500 g cukru
- 600 g żółtek
- 100 g glukozy
Galaretka miód pitny:
- 500 g miodu pitnego dwójniaka
- 17 g żelatyny w listkach
Chips plaster miodu:
- 50 g mąki pszennej typ 500
- 50 g masła
- 1 jajko
- 20 g cukru kryształ
Sos miód:
- 250 g miodu gryczanego
- 125 g syropu cukrowego 1:1
- listek żelatyny
- 80 g soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Piana jogurt-pierzga:
- Żelatynę namoczyć. Resztę składników zagotować, połączyć z żelatyną i zblendować.
- Po ostygnięciu przelać do syfonu.
Lody propolis:
- Mleko, śmietanę i propolis przełożyć do worka vac i gotować w 55? przez osiem godzin. Przygotowaną bazę przecedzić przez pieluchę.
- Pozostałe składniki podgrzać do 82?. Dodać bazę i zamrozić.
Galaretka miód pitny:
- Miód pitny zagotować, dodać namoczoną żelatynę i gotową masę wlać do foremki.
Chips plaster miodu:
- Masło rozpuścić, następnie zblendować pozostałe składniki.
- Piec w temperaturze 170? przez 3 minuty.
Sos miód:
- Syrop i cytrynę zagotować, następnie dodać żelatynę.
- Gdy baza osiągnie temperaturę 40?, dodać miód.
Przygotować wykończenie z jogurtu owczego i mleczka pszczelego. Udekorować smagliczką.
autor: Przemysław Sieradzki