Łosoś z czarną soczewicą
Składniki:
- 640 g filetu z łososia
- 200 g czarnej soczewicy
- 40 g masła
- 40 g pomidorów koktajlowych
- 20 g masła cytrynowego
- kmin rzymski
Marynata do łososia:
- 40 ml oliwy z oliwek
- 15 ml miodu
- 20 g musztardy stołowej
- 50 ml cytrynówki świętokrzyskiej
Sos winno-maślany:
- 50 g masła
- 25 g mąki pszennej
- 30 ml zredukowanego białego wina
- 200 ml bulionu jarzynowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Łosoś:
- Łososia wkładamy do marynaty z oliwy, musztardy, miodu i cytrynówki. Następnie odstawiamy na 4 godziny do lodówki.
- Pieczemy około 10 minut w temperaturze 160°C.
Soczewica:
- Ziarna przed gotowaniem dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Gotujemy je w wodzie w proporcjach jedna część soczewicy na dwie części wody. Doprowadzamy szybko do wrzenia, przykrywamy i zmniejszamy ogień do minimum. W tym czasie ziarna wchłoną całą wodę i po 30-40 minutach będą gotowe. Po ugotowaniu delikatnie przesmażamy je na maśle i doprawiamy kminem rzymskim.
Sos winno-maślany:
- Masło rozgrzewamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę. Gdy masa będzie jednolicie żółta, mieszając, powoli wlewamy bulion połączony ze zredukowanym białym winem.
- Gotujemy 3 minuty, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Po odstawieniu z ognia dodajemy masło. Smacznego!
autor: Mirosław Ciołak