Łosoś z czarną soczewicą

Łosoś z czarną soczewicą

Składniki:

  • 640 g filetu z łososia
  • 200 g czarnej soczewicy
  • 40 g masła
  • 40 g pomidorów koktajlowych
  • 20 g masła cytrynowego
  • kmin rzymski

Marynata do łososia:

  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 15 ml miodu
  • 20 g musztardy stołowej
  • 50 ml cytrynówki świętokrzyskiej

Sos winno-maślany:

  • 50 g masła
  • 25 g mąki pszennej
  • 30 ml zredukowanego białego wina
  • 200 ml bulionu jarzynowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Łosoś:

  1. Łososia wkładamy do marynaty z oliwy, musztardy, miodu i cytrynówki. Następnie odstawiamy na 4 godziny do lodówki.
  2. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 160°C.

Soczewica:

  1. Ziarna przed gotowaniem dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Gotujemy je w wodzie w proporcjach jedna część soczewicy na dwie części wody. Doprowadzamy szybko do wrzenia, przykrywamy i zmniejszamy ogień do minimum. W tym czasie ziarna wchłoną całą wodę i po 30-40 minutach będą gotowe. Po ugotowaniu delikatnie przesmażamy je na maśle i doprawiamy kminem rzymskim.

Sos winno-maślany:

  1. Masło rozgrzewamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę. Gdy masa będzie jednolicie żółta, mieszając, powoli wlewamy bulion połączony ze zredukowanym białym winem.
  2. Gotujemy 3 minuty, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Po odstawieniu z ognia dodajemy masło. Smacznego!

autor: Mirosław Ciołak