Śledź w zalewie gruszkowo-octowej

Śledź w zalewie gruszkowo-octowej

Składniki:

120 g śledzia bałtyckiego

5 g cebuli

2 g czosnku

2 g kawioru z łososia

3 g kopru

sól i pieprz

ziele angielskie

liść laurowy

zalewa gruszkowa

(5 g marchewki, 5 g pasternaku, 5 g gruszki, 20 ml octu jabłkowego, 3 g śliwki suszonej, gorczyca, miód)

Przygotowanie:

Marynata:

  1. Pokrój warzywa i gruszkę: cebulę w piórka, marchewkę i pasternak w plastry, gruszkę w cząstki.
  2. Cebulę podsmaż na oleju rzepakowym.
  3. Dodaj marchewkę i pasternak wraz obraną ze skórki i pokrojoną na gruszką.
  4. Całość zalej bulionem warzywnym, dodaj czosnek, gorczycę i ziele angielskie.
  5. No końcu dodaj ocet jabłkowy.
  6. Z tuszki śledzia usuń kręgosłup i zawiń śliwkę w formie roladki.
  7. Całość zepnij wykałaczką. Przypraw solą i pieprzem, oprósz mąką i smaż na oleju rzepakowym.
  8. Podsmażone roladki zalej marynatą i odstaw na 24 godziny.

autor: Andrzej Jakomulski

fot. Robert Gauder